9 de enero de 2013

Marató 2.0 de donaciò de sang


Hola bon día,

Avui m’agradaría fer un petit incis i es que aquest matí, escoltant com sempre EL MATÍ I LA AMRE QUE EL VA PARIR, m’ha cridat l’atenciò aquesta maravellosa iniciativa:
I es que es ven veritat que tots, podem arribar a necessitar sang, en algún moment de la nostre vida i ha bastanta manca de la mateixa, sobretot del tipus -0 (donant Universal) pero que nomès pot rebre del mateix tipus, per això faig aquesta crida de donaciò arrel de la campanya de la Marató 2.0 per concienciar i fer ressò en qui vulguí participar sapiga com participar.

Podeu entrar a la wen de VINE A DONAR SANG i assaventar-vos de tot i omplir el formulari PDF o bè tansols per informar-vos una mica de com funciona tot.

I es que BST organitza la 1a Marató 2.0 de donants de sangs; tindrà lloc divendres 11 i dissabte 12 de gener a Barcelona. Per primera vegada, la difusió es fomenta en les xarxes socials. A més, qui no pugui donar sang, podrà compartir el missatge a través d’internet. Ja es pot reservar dia i hora accedint a la web.


A continuaciò us deixò dos dels apartats principals del tema donaciò de sang i ja DEMANO PERDÒ anticipadament, per l’entrada d’avui efectuada en Català (Disculpas por no trraducir la entrada de hoy)

Aquí esta la documentaciò (tota la mateixa es troba al web de VINE A DONAR SANG):

Per què cal que jo doni sang?

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat.

Per a tu tan sols és un moment, per a molts malalts pot suposar lavida

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Les donacions altruistes, l'única font d'obtenció

Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.

Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents

Com que de cada donació de sang s'obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres malalts diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada

  • Els concentrats d'hematies es conserven 42 dies
  • El plasma es conserva 1 any
  • Les plaquetes es conserven 5 dies

L'ús és diari: cada 3 segons, algú necesita sang a Catalunya

La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d'intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

La donació, un acte quotidià

La donació no ha d'estar lligada a situacions de tragèdia o d'emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc.
Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l'any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l'interval mínim de dos mesos entre donacions.

Un ús creixent de la sang

La transfusió de sang o dels seus derivats s'ha convertit en una part imprescindible en l'actual assistència sanitària. L'increment de l'esperança de vida, la creació d'unitats de medicina intensiva, i les necessitants importants i constants d'alguns malalts, abans considerats irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.


Jo puc donar sang?

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos.

Cal tenir aquest pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard per a tots els donants (450 ml).
Es recomana que les dones donin sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que, entre donació i donació, ha de passar un mínim de dos mesos.
A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal.
Tant per a la seguretat del donant com del receptor, es realitza una història clínica i una sèrie de proves abans de la donació. Després d'aquesta, s'analitza la sang.
Has de saber que pots donar sang:
  • Si tens entre 18 i 65 anys i peses més de 50 quilos.
  • Encara que hagis patit hepatitis abans dels 12 anys.
  • Encara que no estiguis en dejú.
  • Encara que tinguis el colesterol elevat.
  • Encara que prenguis algun dels medicaments més freqüents.
Pots donar fins a 3 vegades l'any, si ets dona, i fins a 4, si ets home.

Qüestionari previ a la donació

El primer pas per valorar si és convenient dur a terme una donació de sang és contestar un qüestionari orientat a detectar qualsevol possible factor de risc. Les preguntes d'aquest document vénen determinades per llei i el seu objectiu és vetllar per la seguretat del donant i del futur receptor.
En cap cas però, una resposta afirmativa al qüestionari invalidarà directament una donació de sang. El metge responsable de l'extracció és qui decidirà, en última instància, si aquesta es realitzarà.
A continuació, adjuntem el qüestionari en format pdf.Entrant a la pàgina podreu trobar els llocs on podreu donar:


o a:Ja saps, fes-ne difusiò si no donas per tal de que arribí a cuantes mès persones millor, difón el missatge i sigues solidari, potser, algún dia tambè en necessitem.
Per una conciencia social real, i una humanitcaciò mès entreta.

Salutacions,

Leila.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Tus comentarios cuentan, gracias.

Blogs Especiales